Το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας στο ΙΕΤΜ στο Βελιγράδι

Posted on Posted in Εκδηλώσεις, Νέα - Ανακοινώσεις

Το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας συμμετείχε στο συνέδριο IETM Belgrade Plenary Meeting 2022, 29.9.2022 έως 1.10.2022, με θέμα “Work Hard, Live Harder”.

Εκεί, παραβρέθηκαν εκατοντάδες εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων από όλη την Ευρώπη. Κεντρικά θέματα του συνεδρίου ήταν ζητήματα όπως η διαμόρφωση ενός πολιτιστικού και καλλιτεχνικού project σε μια αγροτική περιοχή, οι νέες τάσεις στις παραστατικές τέχνες και ειδικά στο χορό, καθώς και η σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη.

Ξεχωριστής σημασίας ήταν το εργαστήριο με θέμα “Creative Europe Workshop: Insight and In-depth”. Το εργαστήριο συνδιοργάνωσαν και παρουσίασαν από κοινού τα Γραφεία Δημιουργική Ευρώπη Σερβίας, Ελλάδας, Ολλανδίας, Σλοβακίας και Λετονίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η αίθουσα του εργαστηρίου ήταν γεμάτη και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η παρουσίαση αφορούσε το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027, με ιδιαίτερη έμφαση στα Διακρατικά Σχέδια Συνεργασίας. Στο εργαστήριο μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι τριών σημαντικών projects από Σερβία, Ουγγαρία και Σλοβενία. Οι εκπρόσωποι των φορέων ανέλυσαν τις δράσεις τους και εστίασαν στα μεγάλα πλεονεκτήματα της συμμετοχής τους σε ένα διακρατικό project.

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου έγινε αναλυτική συζήτηση. Οι εκπρόσωποι των Γραφείων συζήτησαν και απάντησαν σε δεκάδες ερωτήματα που έθεσαν εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων από όλη την Ευρώπη. Οι εκπρόσωποι των φορέων έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που μπορούν να συμμετάσχουν στα διακρατικά projects, πώς μπορούν να βρουν εταίρους από άλλες χώρες και αν οι ιδέες τους μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός σχεδίου συνεργασίας.

Η συμμετοχή του ελληνικού Γραφείου σε αυτό το εργαστήριο ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς αρκετοί ήταν οι φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην εύρεση εταίρου από την Ελλάδα.