Η πολυαναμενόμενη νέα δράση κινητικότητας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του Πολιτισμού, με τίτλο Culture Moves Europe, είναι πλέον γεγονός!
Στις 10 Οκτωβρίου 2022, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα δράση κινητικότητας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού, με τίτλο “Culture Moves Europe”.
Στην δράση αυτή μπορούν να συμμετέχουν καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του πολιτισμού των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, η οποία θα διαρκέσει από το 2022 έως το 2025, θα δοθεί η ευκαιρία σε περίπου 7.000 καλλιτέχνες να ταξιδέψουν σε μία άλλη χώρα για την επαγγελματική τους εξέλιξη ή/και να αναπτύξουν διεθνείς συνεργασίες, να προχωρήσουν στη δημιουργία συμπαραγωγών και την παρουσίαση της εργασίας τους σε νέο κοινό.
Η επίσημη παρουσίαση του Culture Moves Europe πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=vuxSSCH52uw.
Μορφές χρηματοδότησης
Δύο είναι οι βασικές μορφές χρηματοδότησης:
- Ατομική κινητικότητα: Σε μεμονωμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από 7 έως 60 ημέρες. Επίσης, για μικρές ομάδες, μέχρι πέντε άτομα, δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από 7 έως 21 ημέρες. Η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, με προθεσμία την 31η Οκτωβρίου 2022 και θα ακολουθήσουν και άλλες, κάθε μήνα, έως τη λήξη της πρόσκλησης, στις 31 Μαΐου 2023.
- Φιλοξενία καλλιτεχνών (Residencies): Θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού με τρεις μορφές:
α. μικρής διάρκειας φιλοξενία καλλιτεχνών, από 1 έως 3 μήνες
β. μεγάλης διάρκειας φιλοξενία καλλιτεχνών, από 3 έως 6 μήνες
γ. εκτεταμένες φιλοξενίες καλλιτεχνών, μέχρι 10 μήνες
Οι προσκλήσεις για τη φιλοξενία καλλιτεχνών για κάθε τομέα θα είναι διαθέσιμες – από τον Ιανουάριο του 2023 – στο διαδίκτυο, δύο (2) φορές κατά τη συνολική διάρκεια της δράσης (2022-2025).
Τι προβλέπει η πρόσκληση για την ατομική κινητικότητα;
Η πρόσκληση για την ατομική κινητικότητα έχει ήδη ανακοινωθεί και μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ.
Βασικά σημεία της πρόσκλησης είναι:
- Οι επιλέξιμοι τομείς είναι αρχιτεκτονική, πολιτιστική κληρονομιά, σχέδιο και σχέδιο μόδας, λογοτεχνική μετάφραση, μουσική, παραστατικές τέχνες και εικαστικές τέχνες.
- Ο σκοπός της προσκλησης είναι οι καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού να εξερευνήσουν, να δημιουργήσουν, να μάθουν και να διασυνδεθούν, αλλά όχι να παρουσιάσουν ήδη έτοιμες δουλειές τους.
- Για τις ατομικές υποψηφιότητες η διάρκεια της κινητικότητας είναι από 7 έως 60 ημέρες, ενώ για μικρές ομάδες (2 έως 5 άτομα) η διάρκεια είναι από 7 έως 21 ημέρες.
- Η πρόσκληση θα είναι διαθέσιμη έως τις 31 Μαΐου 2023, ενώ στο τέλος κάθε μήνα, αρχίζοντας από 31 Οκτωβρίου, θα εξετάζονται οι αιτήσεις που έχουν σταλεί μέχρι τότε.
- Κάθε καλλιτέχνης και επαγγελματίας του πολιτισμού έχει τη δυνατότητα να επιλεγεί και να συμμετέχει μόνο μία φορά στην κινητικότητα.
- Η κινητικότητα θα πρέπει να λάβει χώρα εντός ενός έτους από την ώρα της υπογραφής της σύμβασης.
- Η κινητικότητα θα πρέπει να είναι ενιαία και χωρίς διακοπή (δηλαδή, θα πρέπει να εξαντληθεί ο χρόνος της κινητικότητας σε μία μετακίνηση).
- Η κινητικότητα θα πρέπει να έχει έναν μοναδικό προορισμό.
- Ο υπολογισμός της χρηματοδότησης θα είναι ως εξής:
- Η χρηματοδότηση της κινητικότητας, δηλαδή το κόστος ταξιδιού και η ημερήσια αποζημίωση (διαμονή και προσωπικά έξοδα)
- Πρόσθετα έξοδα, ως οικονομική ενίσχυση που βασίζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες.
Περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόσκληση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;
Στη συγκεκριμένη δράση μπορούν να συμμετάσχουν:
- καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του πολιτισμού, σε οποιονδήποτε τομέα εκτός του οπτικοακουστικού (audio-visual),
- οργανισμοί που ανήκουν σε οποιονδήποτε πολιτιστικό τομέα (εκτός του οπτικοακουστικού) και αναλαμβάνουν φιλοξενίες καλλιτεχνών (residencies), σε τακτική βάση.
Ολοκληρωμένη την πρόσκληση, σε μορφή pdf, μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται διαδικτυακά, μέσω του Goethe Application Portal, καθώς η δράση συντονίζεται διοικητικά από το Ινστιτούτο Goethe, στις Βρυξέλλες.