Culture Moves Europe

Στις 10 Οκτωβρίου 2022 ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα δράση κινητικότητας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού, με τίτλο “Culture Moves Europe” που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027, υλοποιείται από το Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe) και αποτελεί τη συνέχεια της πιλοτικής δράσης I – Portunus 2018-2022.

Ο στόχος είναι να ενθαρρύνει τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς κινητικότητα στον πολιτιστικό τομέα, ενώ επικεντρώνεται κυρίως στους ανερχόμενους  καλλιτέχνες.

To Culture Moves Europe παρέχει επιδοτήσεις για κινητικότητα σε καλλιτέχνες, επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα και οργανισμούς υποδοχής, από και προς όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Creative Europe.ΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Αναλυτικότερα, προσφέρει χρηματοδότηση σε επαγγελματίες του πολιτισμού που εργάζονται στους εξής τομείς: Αρχιτεκτονική, Πολιτιστική κληρονομιά, Σχέδιο – Μόδα, Λογοτεχνική Μετάφραση, Μουσική, Εικαστικές Τέχνες και Παραστατικές Τέχνες.

Ο ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΣ!

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, η οποία έχει διάρκεια από το 2022 έως το 2025, δίνεται η ευκαιρία σε περίπου 7.000 καλλιτέχνες να ταξιδέψουν σε μία άλλη χώρα για την επαγγελματική τους εξέλιξη ή/και να αναπτύξουν διεθνείς συνεργασίες, να προχωρήσουν στη δημιουργία συμπαραγωγών και την παρουσίαση της εργασίας τους σε νέο κοινό.

 

Μορφές χρηματοδότησης

Δύο είναι οι βασικές μορφές χρηματοδότησης:

  1. Ατομική κινητικότητα:Σε μεμονωμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, από 7 έως 60 ημέρες. Επίσης, για μικρές ομάδες, μέχρι πέντε άτομα, δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από 7 έως 21 ημέρες. Η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, από τον Οκτώβριο του 2022 και θα ακολουθήσουν και άλλες, κάθε μήνα, έως τη λήξη της πρόσκλησης, στις 31 Μαΐου 2023.

 

  1. Φιλοξενία καλλιτεχνών(Residencies): Θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού με τρεις μορφές:

α. μικρής διάρκειας φιλοξενία καλλιτεχνών, από 1 έως 3 μήνες

β. μεγάλης διάρκειας φιλοξενία καλλιτεχνών, από 3 έως 6 μήνες

γ. εκτεταμένες φιλοξενίες καλλιτεχνών, μέχρι 10 μήνες

Οι προσκλήσεις για τη φιλοξενία καλλιτεχνών για κάθε τομέα θα είναι διαθέσιμες – από τον Ιανουάριο του 2023 – στο διαδίκτυο, δύο (2) φορές κατά τη συνολική διάρκεια της δράσης (2022-2025).

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την φιλοξενία καλλιτεχνών, παρακαλούμε κάντε κλικ ΕΔΩ.

(Εντός νέας υπο-σελίδας 1.1, πατώντας το Ατομική κινητικότητα ):

 

Τι προβλέπει η πρόσκληση για την Ατομική κινητικότητα;

Βασικά σημεία της πρόσκλησης είναι:

  • Οι επιλέξιμοι τομείς είναι η αρχιτεκτονική, η πολιτιστική κληρονομιά, το σχέδιο (design) και το σχέδιο μόδας, η λογοτεχνική μετάφραση, η μουσική, οι παραστατικές τέχνες και οι εικαστικές τέχνες.
  • Ο σκοπός της πρόσκλησης είναι οι καλλιτέχνες και οι επαγγελματίες του πολιτισμού να εξερευνήσουν, να δημιουργήσουν, να μάθουν και να διασυνδεθούν, αλλά όχι να παρουσιάσουν ήδη έτοιμες δουλειές τους.
  • Για τις ατομικές υποψηφιότητες η διάρκεια της κινητικότητας είναι από 7 έως 60 ημέρες, ενώ για μικρές ομάδες (2 έως 5 άτομα) η διάρκεια είναι από 7 έως 21 ημέρες.
  • Η πρόσκληση θα είναι διαθέσιμη έως τις 31 Μαΐου 2023, ενώ στο τέλος κάθε μήνα, θα εξετάζονται οι αιτήσεις που έχουν σταλεί μέχρι τότε.
  • Κάθε καλλιτέχνης και επαγγελματίας του πολιτισμού έχει τη δυνατότητα να επιλεγεί και να συμμετέχει μόνο μία φορά στην κινητικότητα.
  • Η κινητικότητα θα πρέπει να λάβει χώρα εντός ενός έτους από την ώρα της υπογραφής της σύμβασης.
  • Η κινητικότητα θα πρέπει να είναι ενιαία και χωρίς διακοπή (δηλαδή, θα πρέπει να εξαντληθεί ο χρόνος της κινητικότητας σε μία μετακίνηση).
  • Η κινητικότητα θα πρέπει να έχει έναν μοναδικό προορισμό.
  • Ο υπολογισμός της χρηματοδότησης θα είναι ως εξής:
    • η χρηματοδότηση της κινητικότητας, δηλαδή το κόστος ταξιδιού και η ημερήσια αποζημίωση (διαμονή και προσωπικά έξοδα) και
    • πρόσθετα έξοδα, ως οικονομική ενίσχυση που βασίζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες.

Πρόσκληση για μεμονωμένους καλλιτέχνες: Ποσά επιχορηγήσεων

Την πρόσκληση για την ατομική κινητικότητα μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ (https://culture.ec.europa.eu/calls/call-for-individual-mobility-of-artists-and-cultural-professionals

 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται διαδικτυακά, μέσω του Goethe Application Portal, καθώς η δράση συντονίζεται διοικητικά από το Ινστιτούτο Goethe, στις Βρυξέλλες.

 

Τι προβλέπει η πρόσκληση για τη Φιλοξενία καλλιτεχνών (Residencies);

(Εντός νέας υπο-σελίδας 1.2, πατώντας το Φιλοξενία καλλιτεχνών (Residencies):

 

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Στη συγκεκριμένη δράση μπορούν να συμμετάσχουν:

  • καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες του πολιτισμού, σε οποιονδήποτε τομέα εκτός του οπτικοακουστικού (audio-visual),
  • οργανισμοί που ανήκουν σε οποιονδήποτε πολιτιστικό τομέα (εκτός του οπτικοακουστικού) και αναλαμβάνουν φιλοξενίες καλλιτεχνών (residencies), σε τακτική βάση.

Για ποιον σκοπό:

  • Εξερεύνηση: Εξερεύνηση φιλοξενίας
  • Δημιουργία: Παραγωγή φιλοξενίας
  • Μάθηση: Ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω της μη τυπικής μάθησης ή συνεργασίας με έναν ειδικό
  • Διασύνδεση: Δικτύωση/επαγγελματική ανάπτυξη
  • Αντίκτυπος:Προώθηση του κοινωνικού μετασχηματισμού σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, χωρίς τη δημιουργία ξεχωριστής πρόσκλησης

Η πρόσκληση για την Φιλοξενία καλλιτεχνών (Residencies) αναμένεται προσεχώς .

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την επίσημη παρουσίαση του Culture Moves Europe στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=vuxSSCH52uw.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ :

  • Ελέγξτε την ενότητα ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
  • Στείλτε ένα email στο Culturemoveseurope@goethe.de
  • Παρακολουθήστε μια «Ώρα των Ερωτήσεων!» Κάθε Παρασκευή από τις 11:00 έως τις 12:00 CEST https://form.typeform.com/to/ArdpJSBL
  • Εάν έχετε ήδη λογαριασμό GAP στο Goethe, μπορείτε να στείλετε ένα email μέσω της Πύλης Εφαρμογών Goethe (GAP).