Διαβάστε την έκθεση για την πρόοδο του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη»

Posted on Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

Δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έκθεση για την πρόοδο του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη του έτους 2019.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της έκθεσης είναι ότι το Πρόγραμμα συνεχίζει να παρέχει ουσιαστική στήριξη στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, να ενισχύει τη μουσική ποικιλομορφία, την κινητικότητα των καλλιτεχνών και την ισότητα των φύλων, ενώ ταυτόχρονα καθιστά τον τομέα πιο οικολογικό και βιώσιμο.

Σύμφωνα με την έκθεση χάρη στο υποπρόγραμμα «Πολιτισμός», το οποίο προωθεί την πανευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς των παραστατικών τεχνών, των εκδόσεων, της αρχιτεκτονικής κ.α, πάνω από 3.100 οργανισμοί συνεργάστηκαν σε 501 έργα. Επιπλέον, προωθήθηκε η περαιτέρω ψηφιοποίηση του πολιτιστικού τομέα και η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και της ένταξης των μειονεκτουσών ομάδων.

Αντίστοιχα, μέσω του υποπρογράμματος MEDIA της «Δημιουργικής Ευρώπης» στηρίχθηκε το 25 % των κινηματογραφικών παραγωγών στην ΕΕ, ποσοστό αντίστοιχο με της προηγούμενης χρονιάς. Μόνο το 2019, 21 ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το MEDIA έλαβαν 40 βραβεία σε 7 από τα πιο προβεβλημένα φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως.

Σημειώθηκε επίσης πρόοδος στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων για τον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα, ο οποίος βοήθησε 1.547 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν έργα αξίας 1,08 δισ. ευρώ.

Τέλος, η έκθεση παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» 2021-2027, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021 και το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ.