To «Trust in Play: European School of Urban Game Designers» είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό εγχείρημα που αφορά στο σχεδιασμό παιχνιδιών στην πόλη με στόχο την προαγωγή του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών. Μέσα από σειρά δράσεων στο κέντρο της Αθήνας, παράλληλα με παρόμοιες δράσεις σε πόλεις του εξωτερικού, το πρόγραμμα θα φέρει σε επαφή για συνεργασία νέους επαγγελματίες, καλλιτέχνες, πολιτιστικούς οργανισμούς και οργανώσεις πολιτών, για τη βελτίωσης της ζωής στην πόλη.
Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Innovathens συνεργούν με τη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και τους «ψηφιακούς νομάδες» Edgeryders για να διαμορφώσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες σχεδιαστές που προσανατολίζονται στην παραγωγή παιχνιδιών στο δημόσιο χώρο.
Πρόκειται για μία δράση εστιασμένη όχι σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, αλλά στη σχέση κοινωνικών ομάδων και προσώπων μεταξύ τους, με τους θεσμούς και με τις υποδομές της πόλης, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Έτσι, η προαγωγή πολιτειακών αξιών (όπως η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών, απέναντι στους θεσμούς και την τεχνολογία, την κοινωνική συνοχή, την άρση των αποκλεισμών κοκ.) βρίσκεται στον αξιακό πυρήνα του «Trust in Play: European School of Urban Game Designers».
H δομή του εκπαιδευτικού εγχειρήματος έχει ως επίκεντρο το εντατικό εκπαιδευτικό πενθήμερο που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου του 2019, στο χώρο του Innovathens στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Τριάντα (30) εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευόμενες, από τις 140 αιτήσεις που λάβαμε, κι από 10 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, εκ των οποίων και 12 νέοι σχεδιαστές από την Ελλάδα, θα συναντηθούν δια ζώσης σε ένα πειραματικό σχολείο γύρω από το παιχνίδι. Μαζί τους και πάνω από 30 άτομα από Ευρώπη, Ασία και Αμερική που θα συμμετάσχουν σαν ανεξάρτητοι συμμετέχοντες. Όλοι οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μια σειρά από μαθήματα και εργαστήρια που αφορούν σε μεθοδολογικές και δεοντολογικές προσεγγίσεις έρευνας στην πόλη, στις οικονομίες του παιχνιδιού και τη βιωσιμότητα σχετικών εγχειρημάτων, το σχεδιασμό, την οργάνωση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση παιχνιδιών και την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης σε διάφορα πλαίσια·
Με τον τρόπο αυτό, και δίνοντας μια πρώτη ώθηση και ένα πλαίσιο εργασίας σε νέους και νέες που θα προσέλθουν στο πρώτο «Ευρωπαϊκό Σχολείο Σχεδιασμού Αστικού Παιχνιδιού», ευελπιστούμε να καταστήσουμε το αστικό παιχνίδι έναν δημιουργικό και συμμετοχικό τρόπο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην πόλη, και τη θετική παρέμβαση στους κοινωνικούς δεσμούς προς μια πόλη ανθεκτική και αειφόρο, με τη συνεργασία, κατά περίσταση, δημιουργικών επαγγελματιών, ομάδων πολιτών, επιχειρήσεων και επίσημων θεσμών.
Photo Credits: Technopolis City of Athens 2019 – Studio Kominis