To project ART4SEA ανακοινώνει ανοιχτή πρόσκληση για 24 καλλιτέχνες

Posted on Posted in Νέα - Ανακοινώσεις, Προσκλήσεις

Το Ευρωπαϊκό έργο ART4SEA ανακοινώνει ένα Open Call για 24 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Η τέχνη αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για την έναρξη διαλόγου και την προώθηση της αλλαγής. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τον κόσμο της τέχνης και της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Παρουσιάζουμε τη διεθνή πρόσκληση για καλλιτέχνες από το ART4SEA, και προσκαλούμε δημιουργικά μυαλά από όλο τον κόσμο να συμβάλουν με το ταλέντο τους στην ευαισθητοποίηση για τα κρίσιμα ζητήματα των ωκεανών.

Με στόχο να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως κινητήριο δύναμη για δράση, η παρούσα Ανοικτή Πρόσκληση (Open Call) αναζητά ιδέες που καταπλήσσουν, εμπνέουν και τελικά, προωθούν μια πιο ισχυρή δέσμευση για την προστασία των ωκεανών μας.

Καλλιτέχνες από όλα τα μέσα – από ζωγράφους και γλύπτες έως ψηφιακούς καλλιτέχνες και δημιουργούς πολυμέσων και εφαρμογών – καλούνται να υποβάλουν τα πρωτότυπα έργα τους που αντικατοπτρίζουν την ομορφιά, την ευαισθησία και τη σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Μέσα από αυτή τη δημιουργική έκφραση, το ART4SEA επιδιώκει να ρίξει φως σε θέματα όπως η πλαστική ρύπανση, η υπεραλίευση, η υποβάθμιση των κοραλλιογενών ύφαλων και η συνολική ανάγκη για βιώσιμες θαλάσσιες πρακτικές.

Tα κυριότερα σημεία της πρόσκλησης για καλλιτέχνες περιλαμβάνουν:

  • Ανοικτή σε καλλιτέχνες όλων των υποβάθρων, ηλικιών και εθνικοτήτων.
  • Υποβολή έργων σε διάφορα καλλιτεχνικά μέσα (απτά, ψηφιακά).
  • Μια διακεκριμένη επιτροπή ειδικών στην τέχνη και την προστασία των θαλασσών.
  • Επιλεγμένα έργα τέχνης σε διεθνείς εκθέσεις και διαδικτυακές γκαλερί.
  • Οικονομικά βραβεία και αναγνώριση για τις πιο επιτυχημένα έργα.

Η πρόσκληση για καλλιτέχνες έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει τις συνέπειες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Με τους ωκεανούς να αποτελούν ουσιαστική πηγή ζωής και βιοποικιλότητας, η διασταύρωση της τέχνης και της προστασίας των θαλασσών προσφέρει μια νέα οπτική στην επείγουσα ανάγκη για συλλογική δράση.

Οι καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση μπορούν να υποβάλουν τις συμμετοχές τους και να μάθουν περισσότερα για τη δράση, στην επίσημη ιστοσελίδα: https://art4sea.eu/call-for-artists/

Στην Ελλάδα, το Art Residency θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Αλοννήσου το 2024 και η καλλιτεχνική έκθεση το 2025, με την υποστήριξη του Δήμου Αλοννήσου.

Για περισσότερα ερωτήματα ή περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα. Βίκυ Δρούγα, ART4SEA Project Manager και υπεύθυνη για τη διοργάνωση Art Residency στην Αλόννησο: drouga@atlantisresearch.gr

Τι είναι το Art4Sea

Το ART4SEA (https://art4sea.eu/) συνδυάζει την τέχνη, τη δημιουργικότητα, την επιστήμη και την τεχνολογία με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το ART4SEA ως συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος MareBox https://www.marebox.eu/ υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Δημιουργικής Ευρώπης της Ε.Ε. στο οποίο συμμετέχουν σημαντικοί φορείς από Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία και Αλβανία.

Επικεφαλής του έργου είναι ο ιδιωτικός φορέας 3DR (Ιταλία) spin-off του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας και από την Ελλάδα συμμετέχει η Ατλαντίς Συμβουλευτική, η οποία είναι υπεύθυνη για το Art Residency και την έκθεση στην Αλόννησο.

Στο πλαίσιο του έργου, τον Μάιο του 2024 θα πραγματοποιηθεί στην Αλόννησο ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας (Art Residency), μια δράση η οποία θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά στο νησί, μετά από ένα Open Call. 8 διεθνείς καλλιτέχνες διαφόρων ειδών θα φιλοξενηθούν στην Αλόννησο για περίπου μία εβδομάδα. Σκοπός είναι να μαζέψουν εμπειρίες και να εμπνευστούν από την ομορφιά του νησιού, το περιβάλλον, τη θάλασσα και τους ανθρώπους, ώστε να συνθέσουν 8 έργα τέχνης (φυσικά και ψηφιακά). Τα θέματα των έργων θα αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον (θαλάσσια ζωή, υπεραλιεία, διατροφή, κλιματική αλλαγή, ρύπανση, κ.α.).

Tο καλοκαίρι του 2025, όλα τα έργα (συνδυασμός φυσικών αντικειμένων και ψηφιακών μέσων) θα συμμετέχουν σε μία μεγάλη έκθεση στην Αλόννησο παρουσία των καλλιτεχνών, ενώ ταυτόχρονα θα τρέχουν διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις για το κοινό, όπως δράσεις ευαισθητοποίησης, δημιουργικά εργαστήρια, workshops, κλπ. Τα φυσικά έργα τέχνης θα ενσωματωθούν στα φυσικά, αρχιτεκτονικά και ενδεχομένως και τα υποθαλάσσια τοπία των νησιών, δημιουργώντας έτσι ένα «υπαίθριο μουσείο». Τα ψηφιακά έργα τέχνης θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Επισκεπτών Αλοννήσου.

Επιπλέον, όλα τα ψηφιακά έργα θα παρουσιαστούν σε εκθέσεις στην Ιταλία και τη Μάλτα, κάνοντας ευρύτερα γνωστό τον προορισμό της Αλοννήσου.