Συμβούλιο της Ευρώπης: Νέα έκθεση για την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης στην Ευρώπη

Posted on Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

Μια νέα έκθεση με τίτλο Free to Create: Artistic Freedom in Europe εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί εργαζόμενοι κατά την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Οι προκλήσεις αυτές μπορεί να είναι νόμοι που περιορίζουν την δημιουργική και καλλιτεχνική ελευθερία, επιθέσεις από μη κυβερνητικές ομάδες ή/και διαδικτυακές απειλές έως και οι πιέσεις που συμβάλλουν στην αυτολογοκρισία.

Η καλλιτεχνική ελευθερία είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που απαιτεί προστασία και έχει επιδεινωθεί πρόσφατα κάτω από πολλαπλές προκλήσεις – πολιτικό εξτρεμισμό, οικονομική κατάρρευση, παγκόσμια πανδημία, απειλές από ψηφιοποίηση, αναδυόμενη περιβαλλοντική καταστροφή και επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη – όλες οι κρίσεις με μεγάλες επιπτώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την κοινωνία.

Αυτή η περιεκτική επισκόπηση αντικατοπτρίζει το έργο που επιτελέστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, άλλους διεθνείς διακυβερνητικούς οργανισμούς που προάγουν την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και μη κυβερνητικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και πολιτιστικές οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και τα πολιτιστικά δικαιώματα, καθώς και τις εμπειρίες και προοπτικές των καλλιτεχνών.

Η επισκόπηση, ολοκληρώνεται με συστάσεις για μέτρα για την προστασία της καλλιτεχνικής ελευθερίας, από διεθνείς οργανισμούς και από τον πολιτιστικό τομέα και τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Για να δείτε την έρευνα πατήστε ΕΔΩ.