Στις 2 Οκτωβρίου βραβεύεται ο Ν. Χρυσός με το Βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΕ

Posted on Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

Μια ξεχωριστή ημέρα για τα ελληνικά γράμματα είναι η Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, καθώς αναμένεται να βραβευθεί στις Βρυξέλλες ο Νίκος Χρυσός με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) για το βιβλίο του «Καινούργια Μέρα» (Καστανιώτης, 2018).

Εκτός από τον Νίκος Χρύσο, φέτος έχουν κερδίσει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας οι παρακάτω λογοτέχνες: Laura Freudenthaler (Austria), Piia Leino (Finland), Sophie Daull (France), Réka Mán-Várhegyi (Hungary), Beqa Adamashvili (Georgia), Jan Carson (Ireland), Giovanni Dozzini (Italy), Daina Opolskaitė (Lithuania), Marta Dzido (Poland), Tatiana Țîbuleac (Romania), Ivana Dobrakovová (Slovakia), Haska Shyyan (Ukraine) and Melissa Harrison (United Kingdom).

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας

Τι είναι, όμως, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας; Το Βραβείο αυτό είναι ανοιχτό για τις 41 χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe) της ΕΕ. Κάθε χρόνο το ένα τρίτο των συμμετεχόντων χωρών βραβεύουν έναν εθνικό συγγραφέα που επιλέγεται από εθνικούς κριτές με το Βραβείο. Έτσι καθίσταται δυνατό όλες οι χώρες και όλες οι γλώσσες να εκπροσωπούνται στα Λογοτεχνικά Βραβεία της ΕΕ, μέσα σε έναν κύκλο τριών ετών.

Ο πρώτος κύκλος υλοποιήθηκε από 2009 έως το 2011 και νικητής από την πλευρά της Ελλάδας ήταν ο Κώστας Χατζηαντωνίου. Ο δεύτερος κύκλος ήταν από το 2012 έως το 2014 με νικητή από την Ελλάδα τον Μάκη Τσίτα, ενώ ο τρίτος κύκλος (2015-2017) είχε ως νικήτρια από την Ελλάδα την Κάλλια Παπαδάκη. Το 2019 σηματοδοτεί την έναρξη του τέταρτου κύκλου των ευρωπαϊκών βραβείων λογοτεχνίας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το 2021.

Το 2018 τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Λογοτεχνίας γιόρτασαν την 10η επέτειό τους με γραπτό διαγωνισμό μεταξύ των 108 προηγούμενων νικητών.