Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020

Posted on Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

Με θέμα «Πολιτιστική κληρονομιά και εκπαίδευση: Μαθαίνοντας για τη ζωή!», πραγματοποιούνται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2020. 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελούν μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πραγματοποιούνται από το 1999 με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και σήμερα γιορτάζονται σε όλη την Ευρώπη μέχρι τον Οκτώβριο. Το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην πολύτιμη συνεργασία μεταξύ εκπαίδευσης και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αναφέρει και σε σχετικό δελτίο Τύπου της η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα . Παρά τα εμπόδια εξαιτίας του κορονοϊού, το δίκτυο εθνικών συντονιστών του προγράμματος προτείνει ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, πέραν των χιλιάδων πραγματοποιούμενων εκδηλώσεων (με κοινωνική αποστασιοποίηση). Οι διοργανωτές ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν ψηφιακό περιεχόμενο όπως βίντεο, φωτογραφίες, εικονικές ξεναγήσεις, podcast, ιστολόγια, διαδικτυακά σεμινάρια ή ιστορίες των χώρων τους, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο διαδίκτυο.

Να σημειωθεί ότι η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Η πανδημία της COVID-19 διατάραξε τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας του πολιτιστικού τομέα και ανέδειξε, περισσότερο από ποτέ, πόσο σημαντικός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδρυμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπό το πρίσμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ψηφιοποίηση του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να σχεδιαστεί το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικής και δράσεων για τη διαφύλαξη των πολύτιμων πολιτιστικών αγαθών της Ευρώπης και την καλύτερη προβολή της μοναδικής πολιτιστικής πολυμορφίας της. Η δημόσια διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 14 Σεπτεμβρίου και σας ενθαρρύνω θερμά να συμβάλετε σε αυτήν».

Περισσότερα για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, καθώς και στον ιστότοπο του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΔΩ).