Συχνές Ερωτήσεις

Πατώντας εδώ μπορείτε να «κατεβάσετε» εγγραφο ερωταπαντήσεων αναφορικά με τις δράσεις του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη κατά την πανδημία COVID-19.

Ποιες χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»;

Η «Δημιουργική Ευρώπη» απευθύνεται στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και  η Π.Γ.Δ.Μ, η Νορβηγία και η Ισλανδία, η Αλβανία και η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Τυνησία,η Αρμενία και το Κόσοβο. (Τελευταία ενημέρωση 22.3. 2018). Καθώς η λίστα των επιλέξιμων και συμμετεχουσών χωρών ανανεώνεται διαρκώς, μπορείτε να βρίσκετε την επικαιροποιημένη λίστα σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης ιδιώτες;

Η «Δημιουργική Ευρώπη» δεν κάνει δεκτές αιτήσεις φυσικών προσώπων. Όμως, περίπου 250.000 μεμονωμένοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού και του οπτικοακουστικού τομέα θα χρηματοδοτηθούν μέσω των σχεδίων που υποβάλλονται από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς που έχουν νομική υπόσταση. Αυτός είναι ένας πολύ πιο αποδοτικός από την άποψη του κόστους τρόπος για την επίτευξη αποτελεσμάτων και μακροχρόνιου αντίκτυπου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα σχέδια που στηρίζονται από τη «Δημιουργική Ευρώπη» θα προσεγγίσουν, άμεσα ή έμμεσα, εκατομμύρια άτομα.

Τι ακριβώς στηρίζει η «Δημιουργική Ευρώπη»;

Όλα σχεδόν τα έργα που θα στηριχθούν θα έχουν διασυνοριακή διάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για επιχορηγήσεις σε μεμονωμένα έργα. Ωστόσο, το Πρόγραμμα θα στηρίξει, επίσης, πρωτοβουλίες που επιδιώκουν παρόμοιους στόχους, όπως είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, ο χαρακτηρισμός για την Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, οι Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς και τα πέντε Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς, Βραβείο Europa Nostra, Ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας, Ευρωπαϊκό βραβείο Border Breakers και Ευρωπαϊκό βραβείο MEDIA).

Αναζητώ εταίρους από άλλες χώρες. Μπορεί το Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη» να με  βοηθήσει;

Συμπληρώστε το σχετικό έντυπο που μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Χρήσιμοι σύνδεσμοι του ιστότοπου και στείλτε την στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Γραφείου «Δημιουργική Ευρώπη» και εμείς θα την αποστείλουμε στα αντίστοιχα γραφεία των λοιπών συμμετεχουσών χωρών, τα οποία θα την κοινοποιήσουν στους φορείς που έχουν καταγεγραμμένους στο μητρώο τους. Μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να αποστείλετε το εν λόγω έντυπο στα αντίστοιχα Γραφεία άλλων κρατών.

Τι πρέπει να κάνω πριν ξεκινήσω να συμπληρώνω την αίτηση μου;

 Η βασικότερη προϋπόθεση για μία αίτηση με επιτυχή κατάληξη είναι η προσεκτική μελέτη της πρόσκλησης και των σχετικών εγγράφων που την  συνοδεύουν, καθώς και των οδηγιών για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που πρέπει να αποφύγω;

 Αν αποφευχθούν τα παρακάτω λάθη, θα έχετε συντάξει μία εξαιρετικά ανταγωνιστική πρόταση:

  • Ελλιπή περιγραφή των προτεινόμενων δράσεων
  • Συμπλήρωση της αίτησης χωρίς να έχουν μελετηθεί οι οδηγίες συμπλήρωσής της
  • Απουσία σχεδίασης της στρατηγικής επικοινωνίας της προτεινόμενης δράσης
  • Παράλειψη αναφοράς στον αντίκτυπο που θα έχουν τα αποτελέσματα της προτεινόμενης δράσης
  • Έλλειψη καινοτομίας
  • Περιορισμένη εκπροσώπηση χωρών

Θα ήθελα να μάθω για τη «Δημιουργική Ευρώπη»

Συστήνουμε την προσεκτική ανάγνωση των κειμένων που υπάρχουν στον ιστότοπό μας. Επίσης, μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες οι πληροφορίες που αναφέρονται στους υπερσυνδέσμους, τους οποίους θα βρείτε στην κάθε θεματική ενότητα της ιστοσελίδας μας.

Θέλω να κάνω μία ειδική ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα

Αν παρόλη τη μελέτη των κειμένων εξακολουθείτε να έχετε οποιαδήποτε απορία, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: ced.greece@culture.gr.

Έχω μία ιδέα που θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας

Προκειμένου να ορίσουμε κάποια συνάντηση στα γραφεία της Υπηρεσίας μας, μπορείτε να μας τηλεφωνήσετε σε ένα από τα παρακάτω τηλέφωνα: 2103313848 και 2103230894.